topbella

DESTINASI CINTA MAMA

PERMATA HATI MAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers Lilypie Pregnancy tickers

Selasa, 31 Mac 2015

DEMAM MENGEJUT



Kejadian hr semalam. Sebelum balik lunch cik B rasa bengkak..pelik gak rasanya coz harraz dh 1y7m..tiba2 boleh kena bengkak susu plak. Kebiasaannya memang balik lunch baru mama df harraz if harraz xtido. Biasa la bila ank dah start campur FM ni..memang malas la nak pump & lg pun semua bilik kat office ni transparent..bilik tempat kita org tumpang solat pun sama..kecuali toilet je..huhu.. masa mula2 keje dulu tumpang pump belakang meja mmbr office..sesekali mungkin org xkisah klu hari2 mesti org boring kot...hehe
lepas tu harraz asyik xcukup stok & sebab utama topup FM berat harraz xcukup..tp bukan sebab susu..coz bila dah top up fm pun berat harraz still xcukup..skang bila dia dah berselera makan baru cukup tu pun ngam2 je atas garisan.

maybe mama banyak lg xtau tentang ilmu bf ni..

walaubagaimanapun Alhamdulillah harraz masih lg bf dengan mama..kakak safiya pun tumpang sekali..ni pun antara penyebab stok harraz xcukup..hehe..kakak plak dpersalahkan..

berbalik pada cerita semalam..balik lunch harraz tido plak..so mama kena pump la susu..bila sampai rumah kelam kabut cari pump..dah siap2 pasang tiba2 penutup bateri plak xtau kat mana..sabar je la..mula2 test ok..lepas tu xok plak..so try pakai plug tapi xboleh gak on..mama pun marmet la..uih lenguh la..so mama makan la dulu coz takut xsempat makan.. dah siap makan try on boleh plak..so mama try la pam padahal dah lambat nak masuk opis..dalam 3 minit camtu dapatla 3oz.. cik b memang sakit sangt2..tp nak buat camne kena gak masuk opis..

sampai2 opis lg sakit lak rasa..tiba2 mama rasa sejuk sangat2 sampai mengigil satu badan.. tp cik b dah kurang rasa sakit..so ms.tey anta mama g klinik coz dia takut mama xleh drive..syukur gak dia anta..coz dia tolong picit2 lega sikit mengigilnya..masuk bilik doktor, doktor check susu..mama demam rupanya..tp pelik la sangt2 coz b4 tu memang xrasa demam lansung..doktor plak kata nape xmakan penadol dulu..camne nak makan coz xtau pun demam..haha

bila cakap cik b bengkak..baru la dia kata maybe sbb cik b bengkak boleh demam..dapat le ubat demam, bengkak, atibiotic + mc. 1/2 day mc je dia bg.. udahnya pagi ni mama terpaksa ambil halfday sbb kepala masih pening & badan bisa2..

lepas keluar dari klinik, ms.tey nak hantar balik..ikutkan mama malas nak suruh dia anta coz leceh nak ambil kete & anak2.. dia beria2 nak hantar..mama pun follow je la..

so WA papa suruh balik cepat ambil anak2..tp lewat gak dia ambil..

papa balik tanya nak makan apa tp mama xda selera..mintak dia buat teh o panas & biskut kosong je..

lepas tu makan uba lg..xsuka tol mama nak telan2 ubat ni..tp badan bisa2 & rasa lenguh sangat2..
telan la jugak..

bila mama xsihat ni.. mama kesian kat anak2 mama..
coz biasanya mama masak..bila dah demam ni memang xlarat la nak buat apa2..sebab kaki mama rasa bisa sangat2..

kakak safiya dok la suruh mama masak, suruh bacakan buku, ajak main dgn dia..safiya suka main masak2 lepastu bg mama rasa..dah demam ni xmampu nak layan sangat..

pagi tadi pun sama..suruh mama masak..kesian kat anak2 mama. mama gagahkn diri buat tamar coco utk kakak & susu utk adik je..lepastu kakak cari sendiri biskut kat dapur..kesian tul..

ruang tamu mama xyah cakap la dah penuh dengan mainan..playroom bersepah so safiya & harraz mengangkut la mainan ke ruang tamu..sabar je la..dsebabkn demam xmampu dh nak kata apa..mengadu kat papa dengan harapan papa tolong la kemas nanti..

skang ni badan mama masih lesu..cik b masih sakit lg.. xtau la malam ni boleh masak or x..


Rabu, 25 Mac 2015

Disebabkan GST..



Saje je nak kecoh2 gak pasal GST ni..hahaha (gelak geram namanya ni)..geram ke idokkk?..

hmmm..hr tu bila boss explain pasal GST ni (walaupun kat tempat kerja xterlibat pun tp dsbbkn perbelanjaan lepas ni kena + GST so masuk la dengar)..

seperti biasa perkara baru didengar terutama yg melibatkn DUIT ni..memang susahnya rasanya..
kawan2 yg kerja bahagian account bertabah la ye..mesti lg stress dah le stress bulan2 kena belanja lebih..lepastu hr2 hadap keja yg melibatkn GST plak..fening2..(mama lak yg over)..

ni nak story tentang perbelanjaan barang dapur mama..biasanya tunggu lepas mama gaji baru kita g shopping..coz gaji mama masuk awal bulan..
dsebabkan GST mama ajak papa shopping after papa gaji hr ni..(jgn xkuar gaji hr ni dah la)..

di sebabkan GST mama kena buat perbandingan harga antara tesco,econsave & speedmart (coz pasaraya ni paling dekat dengan rumah)..tapi bila buat perbandingan ni ada barang murah kat tesco & ada brg lain plak murah kat econsave..

fening2..


Selasa, 24 Mac 2015

TEMPAT KERJA SEKARANG



Merajinkan diri share story tempat kerja mama skang.huhu
Alhamdulillah dah setahun mama kerja kat sini..start join company ni last year 13.03.2015.
sebelum tu mama jadi suri rumah + part time student+biz kecil-kecilan lebih kurang 9buln..

Punca mama cari kerja semula secara mudahnya ekonomi xstabil..biz yg mama buat tu xboleh nak menampung komitmen mama setiap bulan atau senang kata hutang2 personal mama..

Alhamdulillah dalam masa dua minggu gigih mencari kerja mama dapat le tawaran kerja kat sini..

Alhamdulillah walaupun gaji kurang rm100 dari last tempat mama kerja..dalam keadaan yg kita memerlukan kerja xperlu memilih sangat..lg pun office dekat sangat dengan rumah.. company ni manufacturing gak..alah senang kata kilang gak..(hari tu da yg viral kan pasal keje kilang ni)..xmau la nak komen lebih2 coz mama ada anak..hope anak2 mama tidak la buat perangai pelik2 nanti..

Apa yang penting pekerjaan kami halal..

jawatan mama kat sini adalah sebagai CAD person je senang cite..klu balik kg dulu2 masa lepas habis study..klu org kg tanya kerja apa mama cakap kerja kilang je senang..kang kalau cakap nama jawatan orang ingat mama pereka fesyen plak..hehe

skop kerja mama kat sini..sangat2 la senang compare company sebelum ni.. coz banyak buat 2D drafting je..
bekerjasama dengan site executive yg bagi mama sangat2 sempoi..cuma staff yg handle bahagian contract je kadang2 menyesakan fikiran mama..yang lain2 semua best..dsbbkn sorang je yg xbape best so kalau diizinkan Allah mama kerja je la kat sini selagi termampu..sebab perkara2 berikut

1. Dekat dengan rumah & Senang nak uruskan anak2..rumah dekat gile..time lunch boleh balik ambil anak bawa balik lunch kat rumah kalau dia org xtido la..
2. Datang lambat bos kisah tp bos buat2 tutup sebelah mata kot coz ada yg sebulan penuh datang lambat..xda la plak kena buang keje..so mama pun antra juara datang lambat gak..tapi mama balik la lambat..pandai2 la cover sendiri..takut xberkat lak gaji..
3. I love my job..kecuali keja yg contract person tu bg kat mama yg xda kaitan dengan drawing cthnya buat label file dia, buat claim (tp dia xberjaya nak bg mama buat coz mama jumpa bos terus so replace keje lain..kejenye buat surat kutip hutang dari client)..redha je la walaupun xkena dgn jiwa dan raga..tp pelik gak sebernarnya..coz klu staff lain mintak tolong dgn mama..lapang dada & rasa suka je nak tolong..mama rasa sebabnya dia masuk lambat balik ontime & biasanya mama balik lambat dari dia..so logik x kalau mama kena tolong kerja orang yag masuk lambat & balik awal dari mama?..dan kalau kita dah tolong kerja dia tu nanti kita kena tolong dia lg cth cam label file tu..dah jd kerja tetap mama dok buat label file dia..dulu mama pun handle projek gak xpernah la nak menyusahkan staff lain..lg bz dulu siap kena outstation & meeting dgn customer..bahasa dia pun pedas kalau sound orang..tapi apa boleh buat mama kan orang baru..tapi skang dah setahun keje kat sini so berani la mama cakap kat bos..jujur je senang..orang lain suka or x terpulang..dari makan hati lg susah..
4. Gaji..alhamdulillah after confirm gaji mama naik rm200..ni after setahun xtau lg..kena tunggu bulan 7 ni baru tau..
5. company trip/annual lunch..boleh bawa family, mak or kawan..senang kata klu da aktiviti boleh bawa family..yg ni paling mama suka sekali..
6. Boss & kawan2 selain yg mama cite kat no.3 tu..walaupun mama tau kita xsuka kat org & org pun mesti xsuka dgn kita..coz lumrah kehidupan tiada yg sempurna..tapi mama berharap perasaan tu cepat la berlalu pergi coz klu boleh nak kerja lama kat sini..klu ada rasa camni camne nak buat keje dgn rasa happy..
7.cuti..setakat ni alhamdulillah senang nak dapat cuti..walaupun cuti kita dah habis terutama klu berkaitan kesihatan kita & anak2..

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Penambahan yg ke8. Komisyen.. setiap dua bulan sekali company bg komisyen base on total payment per month.. biasanya +-rm200..lebih dr rm300 pun da gak..tp utk site executive lain sikit..dia org lg bnyk la dpt..pe2 pun syukur la..setiap dua bulan leh la merasa cam dpt bonus..Bonus pun da gak..tp mama lumpernah dpt lg so xtau la camne..

rasanya tu je la kot..cuma tahun ni company da big problem coz da satu company ni xbyr hutang dekat 1juta..so bonus terpaksa hold dulu..kesian gak kat staff yg dh lama kerja..tp nak buat mcm mana rezeki tu dari Allah..dia org pun dah berusaha utk berikan yg terbaik utk staff dia..bersabar je la dulu..

Ok la lastly mama nak mengabdikan gambar aktiviti company 2014 
Company trip 2014 @ A'famosa Resort Melaka

Jamuan Hari Raya 2014 @ office

Chicken Run 2014 @ Sunway Lagoon

::Cukupla banyak tu je lain kali klu rajin mama share gambar lg..
::utk contract staff klu terbaca blog akak ni..i'm sorry la ye ;)




Isnin, 23 Mac 2015

INI LAH KEHIDUPAN



Suam2 kuku dah blog ni..
nak ikutkan macam2 story nak dicoretkan kat blog mama ni..
cerita tentang anak2
cerita tentang part time study (Alhamdulillah dah settle semuanya tunggu result MUET then baru boleh konvo)
cerita tentang kehidupan seorg ank,isteri,mama,pekerja & student..owh ada lg tertinggl tentang jatuh bangun perniagaan yang telah mama ceburi..
masam manis rumah tangga..
cerita mertua yg best (Alhamdulillah)

mcm2 nak cerita kan..tp biasanya cerita dalam hati je..hehe

::sebenarnya tujuan entry ni nak cerita tentang tempat keje mama skang..coz 12.03.2015 alhamdulillah dah setahun keje kat sini..best atau tak..ada mood nanti mama share kat sini..

Selasa, 3 Februari 2015

KEMPUNAN



MMBasic

Aduhai kempunan mama nak..huhu

MMbasic da buat sale dress Jane harga asal rm190 now rm130..dah lama mama duk follow IG MMbasic..
sekali bila dia buat sale mama xdapat beli coz saiz S dah sold out..Plan asal nak pergi beli terus kat butik coz nak try2 la dulu kan..sekali xsempat..so bila order online dah sold out plak..

papa dah cakap ok dah coz nak loan duit dgn papa dulu..huhu (tapi mana la tau time nak byr nnt papa cakap xyah le u buat belanja..hehe)

mama tgh cari baju utk majlis abg zubir bertunang 21.2.2015 ni (ank sedara yg bertunang mak sedara yg over..haha)..asyik baju kurung je nak le bertukar selera plak kan..

mama memang suka la design MMBasic ni coz Nursing & Wudhuk Friendly. Design pun memang cita rasa mama..da blink2 sikit..hehe

adoi..putih mata plak rasanya...

Jumaat, 9 Januari 2015

TAK SABAR NAK HABIS TAPI TAKUT NAK LALUI



mama start daftar sambung study part time dec 2007 skang dah jan 2015 dah nak masuk tahun ke-8 study mama xhabis2 lagi..lama gile..klu anak lahir tahun 2007 dah masuk darjah 2 skang..tapi tahun tu mama baru kenal

ikutkan memang dah letih, malas, rasa cam nak muntah hijau pun da..haha

tapi dah tinggal final year projek je ni so mama gagahkn juga..

insyaAllah 19.01.2015 ni mama da poster presentation..takut mama nak lalui huhu..
first sbb project tak gempak mana..takut kena hentam je time present nanti..
2nd rasa takut bila kena soal xdpt jawab langsung.
3rd kena present sorang2..huaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
skang ni dah seram sejuk rasanya
4th sbb nak speak English..adoi lemah tol mama..lidah kg memang keras..

hope mama dpt lalui dgn baik sekali...mama kena buat gak..
klu dah selesai presentation ni lega dah kepala otak mama.. tinggal submit hardcover je..

tapiiiiiii
skang da problem dgn report mama..da plak skang ni website yg boleh check samaada kita copy paper/projek orang lain or buku..similarity kena below 30% baru mama boleh submit report mama tu..
result skang 44% so nak kena betulkn lg ayat report tu..mama siap mintk tolong dgn aunt ad lg..haha sian dia..dia pandai speak & writing in english so kena paksa tolong la..xpe2 nnt time lunch mama belanja dia roti canai sekeping ke..hehe

bila dh selesai final year projek mama kena ambil MUET plak..klu x mama xleh konvo plak..
belajar cam nak mati je rasa tapi xleh baling topi ke langit (cam boleh sampai je..) rasa rugi la kan..

semoga Allah permudahkan urusan pembelajaran mama..

banyak perkara yg mama kena tangguhkan semata2 utk habis study ni..

insyaAllah bila dah selesai study mama ni mama kembali bercoretan kat blog ni..

semoga umur kita panjang, umur maktok panjang boleh kita ambil gambr sama2..





Khamis, 25 September 2014

I'm Back

Assalamualaikum..

seperti biasa on off je empunya blog ni..haha

ape yg nak d story kan pun xtau...

Alhamdulillah 20.8.2014 & 28.8.2014 yg lepas ank2 mama dah bertambh usia adik 1thn & kakak 3thn.. tp we all lum da rezeki nak celebrate lg. Bukan apa plannya nak buat kenduri kesyukuran sekali.. coz xpernah lg buat kenduri kat rumah sendiri sejak kahwin ni..

so klu nak buat kenduri ni budget tu kena la lebih sikit..kelengkapan rumah byk yg xda lg..
comel2 je brgnya..
and verangan plak nak cook sendri walaupun xberapa nak pandai sangt..haha



ni plak gambar dgn my lovely mom..(tiba2 tukar cite..haha)
Alhamdulillah umur maktok thn ni 71thn so umur mama thn ni 31thn..tua dah mama..huhu

semoga we all dipanjgkan umur & sihat selalu..

ok la da masa lain mama story lg ye..

with love,
mama
Foto Saya
♥S@R@♥
Working mama yg suka biz. walau banyak kali gagal but still berminat utk mencuba pelbagai bidang biz.
Lihat profil lengkap saya