topbella

DESTINASI CINTA MAMA

PERMATA HATI MAMA

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers Lilypie Pregnancy tickers

BLOGSHOP MAMA

Isnin, 7 Julai 2014

RAMADHAN: XTAU NAK STORY



Tiba2 mcm xtau nk story apa..

bukan xtau..tp kepala pening gila ni..
xcukup tido..mata nak pejam je rasanya..

org lain mengantuk sbb buat amal ibadah bnyk2..
tp mama duk sibuk dgn hal duniawi lg ni..

bestnye la bila tgk artis2 yg dh berhijrah..

dia org bukn setakt berhijrah luaran ttapi dalaman pun sekali..

bila dia org share tafsir Al-quran yg dibaca seronoknye rasa..

ya Allah mudah2an mama pun dpt melakukn penghijrahan dalaman yg lebih baik..

mama rasa bila mama compare kehidupan bujang & dh da family sendiri ni..

masa bujang dulu lg bnyk masa utk mengaji & baca yassin also solat terawih & solat sunat yg lain

but now nk solat pun tekejar2...

kdng2 tu lepas solat lum hbs satu muka surat mama mengaji..

ank dh mcm2 ragam..
sangt2 menguji..
time solat lak kadang2 da masuk dlm telekung, panjang belakang time tengah sujud..duduk atas riba..

papa masuk kerja petang je..so pg papa jg anak2.. ptg baru anta anak2 kt rumah pengasuh..

mama tidak lah menyalahkn anak2 mama..cuma mama ni lum pandai menguruskn masa & keadaan kot.. senang kata bukan supermama cam mama2 yg lain la..terhegeh2 je buat sesuatu..hehe

hope di bulan yg mulia ni.. Allah bantu mama..agar kehidupan kita sekeluarga lebih baik dari segi Amal ibadah & ekonomi..

Khamis, 3 Julai 2014

RAMADHAN 1435#3



Dah hari ke-5 kita berpuasa..

smlm berbuka kt umah mak uda lg, mak uda masak kuey tiaw goreng..
mama lak beli murtabak ayam n daging..

smlm 1st day anta lompat tikam kat customer mama, dia da buka gerai kat tapak bazar ramadhan so offer nk tolong jualkan..Alhamdulillah dpt la rezeki lebih sikit..papa kata dia xjumpa gerainye..kelam kabut la sikit smlm..Alhamdulillah habis walaupun hantar lambt..

so ada dua tempt la yg jual lompat tikam mama.. Alahmdulillah setakt ni hbs je cuma smlm da telebih buat kt tmpt abg ngah so da 2 xhabis..mama lak lupa nk pesan klu xabis sedekah je kt sapa2.. mls nk simpan dlm peti or nak jual semula..memng xsuka.. suka jual yg fresh2..bg mama klu xabis tu maknanya Allah suruh kita bersedekah.

utk bulan puasa ni jadual buat lompat tikam mama lepas sahur buat yg bahagian bawah dulu yg warna hijau..n bungkus air gula sekali klu sempt..air gula mama buat waktu mlm sblm tido..tp biasanya dlm kul 12 or 1 pg baru siap buat air gula..then time rehat tgh hr mama blk rumah buat yg bhagian atas plak..yg warna putih n ada santan kelapa..so xleh buat awal2 & kena masak betul2 supaya xcepat basi..pembantu mama adalah papa..hehe memandangkn papa masuk kerja petang so dia yg tolong kacau & masukn dlm bekas & juga tukang hantr kt gerai..
Harus beri kerjasama..klu x mama merajuk..hehe xde la papa klu bab2 biz ni dia suka tolong tp klu bab2 hias rumah nk pasang itu ini dia cam xminat..mntk tolong tu boleh tp ambil masa la.. xpe la mama pun ada kurangnye jugak..

klu boleh mama nk kembangkn lg biz lompat tikam mama ni..tp dsbbkn ianya menggunakan santan kelapa so mcm sush je nk jaga bg tahan lama..

buat masa ni mama ambil tmphn utk sebarang majlis..Alhamdulillah bulan 9 ni dah ada yg order utk majlis kahwin 250bekas (guna bekas dadih yg kecik) ada masa mama share la gmbr ye..

cite tntng sahur td plak..

mlm td mak uda bg sayur lemak kangkung..plan asal nk masak ikan singgang..last2nye cancel..hehe
papa blk tgh mlm baru dia g kedai beli..so sblm tido mama siang & bersihkan lepas tu terus gaul garam kunyit..bangun nk sahur baru mama goreng..coz fikir sayur dh berkuah so goreng ikan je la..
Alhamdulillah kita org jenis simple2 je.. kebetulan skang ni abg long mirul pun duduk ng kita coz dia kerja kt econsave sementara nk sambung study lg..Dia pun jenis mkn je apa yg ada so senng la mama nk uruskn..klu cerewet nasib la kan..haha xkuasa nk layan..kehkeh..
klu bg tau kt dia mama cite pasal dia kt blog mesti menggelabah nk baca..ank sedara mama yg sorang ni memng tintong sikit..

mls la mama nk cite pasal dia buat penat jari je..haha

ok la cukup setkt ini ye..

RAMADHAN 1435 #2



ni entry smlm xsempt publish..

Alhamdulillah hari ni dh masuk hr ke-4 kita berpuasa..

kenangan hari ni mama berjaya masak utk sahur td..yeayy cuma sayur je xdpt masak.. xpe esok mama try masak lebih sikit menu..

tp masak telur kicap & ikan goreng je.. nasi papa tolong masak..hehe

mama masak kul 5am..esok kena awal sikit kot klu nk masak lebih..

esok plan nk masak ikan singgang + telur dadar (mesti nk kena ada telur gak..hehe)+sayur (xtau lg sayur pe..)... insyaAllah mudah2an berjaya..

bulan puasa ni nk masak yg berempah & berlemak cam xberapa selera sangt tekak nk telan..
mama pun xle pandai sangt nk masak yg berat2 ni...hehe

tp org kata klu dh minat tu pandai je nnt..insyaAllah..

sebenarnya misi mama skang nak deko2 umah..
- playroom utk anak2 mama
-ruang tamu (dh deko2 sikit tp dh berterabur blk coz skang sibuk buat lompat tikam hr2)
-dapur (dah ada idea sikit2 & warna tema apa nk guna)
-bilik store
-halaman rumah
-toilet
-bilik tido
-ruang makan

bila dh selesai semua misi kat atas ni baru mama nak fokus misi air tangan plak..

nak belajar masak mcm2
nk buat kek
cupcake

so akan ambil masa yg lama utk misi2 ni coz melibatkn money ni kena buat sikit2.. klu duit bnyk telebih2 boleh la cepat siap..
kita kena ukur baju kat badan kita sendiri..

mama nk cite hal lain plak nnt mama cite detail lg pasal syurga indah utk kita berteduh ni..

tentang keje mama skang ni..
Alhamdulillah dh nk masuk 4 buln mama keje kt sini..& dah dpt surat confirm gaji naik rm200 alhamdulillah walaupun still kurang dr last company mama keje sblm ni (kurang rm100)..tp syukur la sekurang2nya mama ada kerja tetap..rumh pun dekat lbh kurang 6minit je perjalanannya..

dulu masa Allah xbg ujian tiba2 diberhentikn kerja (walaupun dh boleh agk sebenrnye coz HQ dah problem).. mama dok la berimpian nak buat full time biz..Hakikatnya bukan mudah klu ilmu xbnyk + ada ank kecik ni..

mula2 mama xnk ank mama djdkan alasan utk mama berjaya dlm biz yg mama buat..
tapi akhirnya mama terpaksa akur..
Amanah Allah lg penting dari hal2 duniawi yg lain..
semua org bercita2 nk kaya raya.. tp klu dah melibatkn nyawa anak,kesihatan anak mama harus mengalah..
sbb ank2 kecil xfaham baju dia pakai tu ada brand or x..mahal or x...
yg dia nak skang adalah perhatian & kasih syg..ni apa yg mama nmpk pada ank2 mama la..
Allah tu maha adil bila kita memilih apa yg lebih penting..Allah akan bantu kita..

mcm mana la plak mama leh melalut cite pasal biz la plak ni..haha

nnt la mama cite pengalaman biz mama terutama dalam biz MLM

nak cite pasal hr smlm kt opis ni..

smlm baru boz kt sini bg tau boleh balik awal setengah jam..tp selang seli..just utk staff yg beragama islam je.. suka gila la mama..blk keje biasa kul 5pm..so boleh blk 4.30pm..klu blk rumah b4 5pm dh leh sampai..tp mama terus ke bazar la after ambil ank2 mama..yg paling best plak dia org suruh mama buat jadual coz kita org kena bergilir2 blk awal..kt opis atas ni da 4 org staff pompuan muslim..yg staff lelaki site exec so memng xda kt opis sebelah ptg..
mama &aunt ad same day..aunt ain & aunt sha.. bila mama yg buat jadual mestila mama letak nama mama dulu blk awal..hehe xkisah la mama


tp smlm mama dh xberbuka kt bazar coz pakuda dh tolong abg ngah..so smlm berbuka kt umah mak uda..

Stop kt sini je la entry kali ni...hehe


Selasa, 1 Julai 2014

RAMADHAN 2014#1



Salam ramadhan semua

Alhamdulillah hari ni dh masuk hari ke3 kita berpuasa..

diari tahun ni mama bekerja sambil berniaga kat bazar ramadhan tapi tahun ni abg ngah firdaus ambil tapak mama tumpang letak lompat tikam je after keje and hari cuti mama tolong la dia ..

klu last year full time berniaga kat bazar ramadhan (rasanya xda share pun kt blog ni)..
pengalaman tahun lepas tengah sarat nak lahirkan harraz..
ingatkan dok ligat berniaga cepat bersalin..sekali ikut due date baru harraz nak keluar..
kalau nak ceritakan pengalaman berniaga ni mcm2 yg mama buat..hehe

setakat hari ni mama lum berjaya masak menu untuk berbuka or bersahur...haha
rasanya utk berbuka memng susah kot coz klu dah berniaga ni mesti berbuka kat bazar ramadhan..
cuma utk sahur insyaAllah mama try nak masak menu simple2 walaupun mama xberapa hebat memasak ni..hehe

tapi dsbbkn tekak cam xbest je makan yg tapaw ni so kena la try masak..ikutkan tekak mama ni nak mkn yg panas2 je..tapi penyakit M banyak tu yg tapaw je..
mudah2an one day  masak memasak ni adalah hobi mama...hehe

so xtau la nak masak sebelum tido or selepas tido..

kalau cam mak uda a.k.a umi.. dia masak lepas tido..dalm kul 4pg dia bangun masak..last year kita berjiran dengan mak uda so hari2 sahur makan yg dia masak la.. untung kan jadi anak bongsu ni? dah besar & ada anak still dimanjakan oleh kakak2 n abg2 dengan maktok lg la kan..hehe

ok la boring lak tulis entry panjang2 tanpa gambar ni..

if Allah izinkan mama nak share mcm2 pengalaman yg mama lalui sebelum ni..

yg pasti hari ini mama syukur Alhamdulillah dapat bekerja semula, tempat kerja & kawan2 pun dh makin rapat.. kerja pun xle sush mana..

klu sush mesti xmenyempat update blog ni..

ni pun dah boring gile.. nak buat kerja apa pun xtau..drawing semua dah settle..semalam help mmbr mama buat filling..hr ni da buat satu drawing je... dh buntu xtau nak buat apa dah..

best kan kerja mama skang?..hehe

ok la stop kat sini dulu...
insyAllah nnt mama story mori lagi..

nota rindu : setiap kali ramadhan mesti mama rindu kenangan dengan kakak2 & kawan2 kt sapura dulu..nak2 time pregnantkan safiya.. time lunch je merayap pergi shopping/window shopping..selalunya naik kete comel aunt el la..jauh mana mama pergi mama tetap ingt kt dia org ni.. hai u all rindu i all x?hehe





Khamis, 26 Jun 2014

FUHH..FUHH..TIUP HABUK KAT BLOG SENDIRI..HEHE



Apa khabar cik blog sihat ke?..hehe mental jap..
berhabuk & bersawang..(ni je la ayat tiap kali bila da lama xmasuk blog sendiri..hehe)

hope kawan2 blog mama sihat hendaknye...

skang mcm2 berita pelik kita dengar kan..

mama bukan nak cite pasal berita pelik..

tapi nak ucap SALAM RAMADHAN UNTUK SEMUA YG BACA BLOG MAMA NI..semoga amalan tahun ini lebih baik dari tahun lepas..

Cam gmbr hr raya plak..hehe gambr terbaru kami ;)

Rabu, 12 Mac 2014

Kembali bekerja semula ;(

Assalamualaikum... Alhamdulillah last week pergi interview esok mama dh start kerja semula walaupun sebenarnya berat rasa ht & lebih suka jaga ank2 mama sendiri..tp nk buat mcm mana mama perlu bekerja keras.. Lepas dberhentikan kerja last year mama fikir nak fokus pd biz n jg ank2 je..tp Allah lebih mengetahui nnt2 la mama share tenntg biz mama yg lalu.. Mama nk story pasal kerja esok..cam xprepare pe2 pun..beg ank2 pun xkemas lg..sedihnye la rasa..hr2 24jam hadap ank2 mama ni mcm mana la hr esok ye.. Mesti mama rindu dgn keletah kakak safiya & adik kakak safiya dh semakin pandai bercakap skang..Alhamdulillah.. 'terima kasih mama..syg mama..mama tolong buat susu boleh?..mama adik nangis..mama la yg tolong kan..mama papa ne?..mama kakak berak..mama kakak nk mkn..boring laa mama..mama kakak nk tolong boleh?..sedapnye mama masak..pandai mama buat..kakak nk buat kerja sekolah ni..mama adik kcu kakak..mama gg ka goyang td mkn ayam goreng (gara2 tgk upin. N ipin )..mama nk x?..' mcm2 lg ayat kakak yg akn buat mama rindu esok....leps ni masa kita terhad dh kakak..sedeyyy ma adik plak.. Kdg2 senng je tido..kdg2 nk bertepuk,berzikir baru tido..time bf plak..nk time susu bnyk je or LDR je..adik xsuka menyusu lama2 atau senng kata xsuka bergayit cam lakak..kakak skang pun nk bf lg..adik mudah tersenyum & gelak..dg2 tgk tv pun adik leh gelak sorang2.. Ok la sush plk taip guna hp ni..stress plak rrasa..haha

Sabtu, 15 Februari 2014

APA KHABAR?



Apa khabar sahabat2 bloger mama?

bersawang habis blog mama ni...kesian tul..nasib baik pwd xlupa..

status mama skang ni..

masih lg da seorang suami (tiba2)..haha

sebenarnya nak share yg mama dah da 2 org anak...Alhamdulillah..

lahir tepat2 40week..

pergi hospital 19.8.2013 tapi lahir 20.8.2013..doktor nak suruh lahir ikut due date gamaknya..hehe


Alhamdulillah dapat baby boy..pink2 tu yg kakak dia punya..mama&papa lum terlebih kaya lagi nak beli semua baru & biru utk baby boy..hehe

lg pun same cam pregnantkn kakak dia dulu dh hujung2 baru tau baby pe.. tp yg adik ni lg sadis doktor letak tanda ? coz xconfirm girl or boy..

ni gambar terbaru kami..time raya haji last year @ rumah mak tok

kakak safiya muka memang spesis susah nak senyum..


ni plak masa majlis akikah buat simple2 je..DIY sendiri je..
nama saya : ABDUL HARRAZ (hamba Allah yg amat warak)

ok nanti mama story lag..

nota jari mama : kawan2 sebenarnya mama dalam dilema  antara kerja semula or buat biz sambil jg anak2.. tp poblem mama skang mama xda masa sangt nak ber biz..nak on9 fb selalu.. ni pun gigih gak update blog.. tp umah dah cam kapal karam..mcm2 aktiviti kakak safiya buat...huhuhu




Foto Saya
♥S@R@♥
Working mama yg suka biz. walau banyak kali gagal but still berminat utk mencuba pelbagai bidang biz.
Lihat profil lengkap saya